Is bescheidenheid je kracht, dan ligt onzichtbaarheid op de loer

Je kent ze wel: kwaliteiten.
Het is het belangrijk setje talenten dat we allemaal bij ons dragen. Je bent er mee geboren, ze zijn voorgeprogrammeerd, ze zitten in je genen. Iedereen heeft zijn unieke combinatie en het mooie is: kwaliteiten zijn in zichzelf positief.
Prachtig, denk je. Ik maak een lijst van al mijn kwaliteiten en dan weet ik precies waar ik goed in ben. Hiermee ga ik aan de slag om mijn toekomst uit te stippelen. Dat is voor een deel waar. Jezelf bewust worden van je kwaliteiten is een mooie eerste stap, maar dat is niet het hele verhaal.

Een kwaliteit heeft ook een schaduwkant. Die komt in beeld wanneer je het overdrijft. Het woordje “te” komt ervoor. Te initiatiefrijk kan dan drammerig worden, te creatief kan chaotisch worden, te enthousiast wordt zo ongeremd en te analytisch wordt afstandelijk. Daar ligt dan een uitdaging: hoe blijf je weg uit de overdrijving.

Ik geef een voorbeeld. Eén van mijn kwaliteiten is bescheidenheid. Dit kenmerkt mij en mensen zien mij ook zo. Sterker nog, het past bij mij en ik ben er trots op. Stel ik mij echter te bescheiden op, dan ben ik stil en word ik makkelijk over het hoofd gezien. Daar ligt mijn valkuil. De kans bestaat dan dat mijn kennis en ervaring niet ingebracht worden in een discussie of meegewogen in een besluit. Mijn uitdaging ligt er dan in om mezelf (soms letterlijk) te laten horen en zien. Als coach een blog schrijven, bijvoorbeeld. Voor mij best wel spannend.

Tijdens een coachtraject waarbij je je bezint op je loopbaan ga je onder andere aan de slag met je kwaliteiten. Je gaat ze leren kennen en je wordt je bewust van je valkuilen. Maar dat niet alleen. Je gaat er in een oefening ook mee aan de slag. Als coach ga ik je helpen om een actieplan te maken om naar je uitdaging toe te werken. Dat gaat in kleine stapjes. Stretchen dus, niet stressen, maar wel resultaat.

Zo is het traject niet alleen een kwestie van bezinning, maar ook van groei.

Ben je door het lezen geïnteresseerd in wat een coachtraject voor jou kan betekenen?
Neem contact met me op via het contactformulier.

Hans Huizenga Coaching

Coachen vindt voor een groot deel plaats in het hier en nu. Wat ben je nu aan het doen? Probeer je iets te vermijden? Waar denk je aan? Wat voel je?

Scroll naar top
Chat openen