Knoop in je maag

Je kent het misschien wel. Je bent aan het piekeren en merkt dat je je kaken stevig op elkaar hebt. Je bent geërgerd een antwoord aan het typen terwijl je je schouders hoog opgetrokken hebt. Je hebt een knoop in je maag omdat je je voorbereid op een lastig gesprek.
Andersom natuurlijk ook. Je barst van de energie en staat rechtop terwijl je vol vuur een verhaal vertelt. Je zit in een flow, je lijf voelt ontspannen omdat je geconcentreerd iets moois aan het maken bent.

Je lijf is de hele dag een bron van signalen die je kunnen wijzen op je gemoedstoestand. Krijg je de vraag “hoe voel je je?” dan check je onwillekeurig ook je fysieke gesteldheid. Zit je lekker in je vel dan voel je je waarschijnlijk ook prima. Ben je gestrest, dan voel je die bekende hoofdpijn al weer opkomen.

Je bewust worden van fysieke signalen is een belangrijke hulpbron als je iets in je gedrag wilt veranderen. Voelt je lijf ontspannen, dan ben je waarschijnlijk iets aan het doen wat goed voelt en bij je past. Wordt het pijnlijk of verkrampt, dan geeft je lichaam aan dat je een grens hebt bereikt.

Wat je vervolgens kunt onderzoeken is, waar die grens uit bestaat. De kans is groot dat die knoop in je maag gepaard gaat met een gevoel, bijvoorbeeld onrust of verdriet. Heb je dat eenmaal vastgesteld dan kun je nog een stap verder gaan en kijken welke behoefte daarbij in de knel is gekomen. Dat zou in dit geval het gebrek aan veiligheid kunnen zijn; of aan erkenning.

Het kan ook zijn dat de grens die je bereikt bestaat uit iets wat je jezelf hebt ingeprent. Dan zit het in je hoofd en zeg je bijvoorbeeld tegen jezelf dat iets eng is. Of dat het nou eenmaal moet. Dat is er in de loop van de tijd ingesleten en bepaalt hoe jij reageert in een bepaalde situatie.

Je fysiek heeft tijdens een coachingsessie daarom een belangrijke signaalfunctie. Je wordt jezelf bewust van het feit dat je lijf zich goed voelt of in de weerstand schiet. Blijkbaar is er in het laatste geval protest. Waar het vandaan komt en welke mogelijkheden je hebt om hiermee aan de slag te gaan, daar kan een coach je bij helpen.

Ben je door het lezen geïnteresseerd in wat een coachtraject voor jou kan betekenen?
Neem contact met me op via het contactformulier.

Hans Huizenga Coaching

Coachen vindt voor een groot deel plaats in het hier en nu. Wat ben je nu aan het doen? Probeer je iets te vermijden? Waar denk je aan? Wat voel je?

Scroll naar top