Wíe je aandacht geeft, groeit!

Coaching voor professionals,
teamleiders en people managers

“Alles wat je aandacht geeft, groeit” is een uitspraak die je vast wel eens gehoord hebt. Het betekent dat je je ontwikkelt in de richting waar jij je op focust. Dat klinkt logisch, maar is in de praktijk niet niet zo makkelijk.

Misschien komt dit je bekend voor: je neemt je voor om iets te veranderen. Je wilt bijvoorbeeld beter voor jezelf kunnen opkomen of je meer laten leiden door wat je belangrijk vindt. Het gaat in de eerste poging best wel goed en ook de tweede gaat eigenlijk prima. Maar het is lastig om vol te houden. Al snel val je weer terug in je oude gewoonten. Gedrag waar je dus eigenlijk vanaf wilde.

De crux zit hem hierin: een gewoonte (je automatische piloot) kost weinig energie. Aandacht geven daarentegen is een energievreter. Aandacht is een schaars goed waar je zuinig maar doeltreffend mee om wilt gaan.

In mijn vroegere rollen als leidinggevende realiseerde ik mij dat het geven van aandacht aan de mensen in je team van grote waarde is. Een luisterend oor, weten wat er speelt, wat iemands plannen en behoeften zijn, op de hoogte zijn waar iemand mee bezig is en mogelijk tegenaan loopt. Het maakt dat er over en weer een beter begrip is, zodat samen werken en groeien zo veel makkelijker wordt.

Coachen gaat óók over het geven van aandacht. Je stelt vragen, luistert goed naar de antwoorden, probeert te begrijpen, je kijkt en houdt de spiegel voor. Het klinkt als een cliché, maar bij een coachvraag ligt het antwoord bij de coachee. Door samen met een coach op zoek te gaan, probeer je de oplossing te vinden.

Je zult nu hopelijk begrijpen dat mijn leidraad als coach is:
“wíe je aandacht geeft, groeit”.

Kijk rustig rond

Op deze site vind je informatie over wat ik doe en belangrijk vind. Het coachvak is prachtig en dat wil ik graag uitdragen. Wil je eens in gesprek, neem dan gerust contact met me op.

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hans Huizenga Coaching

LVSC Register Coach | NOBCO aangesloten | KvK 81214111