Coaching voor
young professionals

Coaching

Herken je dit?

Je bent twintiger of dertiger. Na je studie ben je een baan ingerold en je hebt het best naar je zin. Toch zijn er dagen dat je twijfelt. Dan vraag je jezelf af of dit de plek is waar je over 5 jaar nog wilt zitten? Misschien ligt het aan de functie. Of aan wat je bedrijf verkoopt. Of je weet dat je meer in je mars hebt, maar je kan het niet laten zien. Wellicht voelt het alsof je bestemd bent voor wat anders.

Het kan ook zijn dat je vaker twijfelt. Dan weet je misschien al dat je niet op je plek zit. Het geeft stress en het voelt alsof je energie verspilt. Het liefst zou je een time-out nemen om alles eens goed op een rijtje te zetten.

 

Wil je dit?

Je bent meer in controle en hebt het stuur in handen.

Je hebt een proactieve houding op je werk en in je leven en bepaalt waar je heen gaat. Dat lukt je omdat je jezelf goed kent: je hebt helder voor ogen hoe je toekomst eruit ziet en werkt hiernaartoe. Je voelt aan wat bij je past en waar je energie van krijgt. Keuzes maken wordt daarom makkelijker, je weet namelijk beter waarnaar je op zoek bent. Dat betekent dat je ook met een gerust hart “nee” tegen iets kan zeggen.

Hans Huizenga Coaching

Hoe kan ik je helpen?

In een coachtraject van (meestal) vijf gesprekken met daar tussendoor huiswerkopdrachten kan ik je helpen jezelf op de kaart te zetten. 

Ik coach op, zoals dat heet, de bovenstroom en de onderstroom. De eerste omvat wat anderen aan je kunnen zien, dus je gedrag en de omgeving waarin je werkt en leeft. De onderstroom gaat over wat er bij je vanbinnen speelt. Dat zijn de gedachten en gevoelens die je hebt. Maar ook fysieke signalen kunnen een bron zijn van informatie en tenslotte: zingeving.

Als je aandacht aan al deze niveaus besteedt, kom je snel tot de kern. Je ontdekt waar je kracht zit en wat eventuele belemmeringen zijn. Daar ga je in dit coachtraject mee aan de slag.

 

Over mezelf

In mijn werkzame leven geef ik inmiddels 23 jaar leiding aan professionals. Dit doe ik op een coachende manier. Belangrijk vind ik het om voor iedereen in het team een passende rol te vinden. In één op één gesprekken kijken we vervolgens naar hoe iemand verder kan ontwikkelen en doorgroeien. Dat geeft mij het plezier in mijn werk!

De bedrijven waar ik heb gewerkt zijn prestatiegericht. Dat leverde soms behoorlijk wat druk op. Toch is het mij gelukt om mezelf te blijven en trouw te blijven aan mijn waarden, bijvoorbeeld om balans te houden tussen werk en privé. Of bewust een aanbod af te slaan dat niet paste in mijn eigen toekomstbeeld. Hoe ik dat deed?

 

Mijn geheim

Op mijn 28ste heb ik een loopbaantraject doorlopen. Daar werden de vragen gesteld waarover je hierboven hebt gelezen. Het gaf mij een goed inzicht in mijn drijfveren en wat ik belangrijk vind. Dat heeft mij enorm geholpen in mijn carrière en in mijn leven. Ik wist goed wat ik wilde én wat ik niet wilde. Dat gaf duidelijkheid, rust en maakte keuzes maken eenvoudiger.

Twintig jaar later heb ik nog een traject doorlopen. Dat heeft mij eraan helpen herinneren hoe belangrijk het is om zelfinzicht te hebben. Dat is de reden geweest om zelf het coachvak op te pakken. Ik wil jou als twintiger of dertiger graag helpen met het leggen van je puzzel. Durf je het aan?

Het coachtraject

Coaching, wat is dat eigenlijk?

Soms loop je rond met iets wat je beter zou willen kunnen, iets wat niet lekker gaat of voelt, gedachten die je dwars zitten, misschien zorgt het voor een knoop in je maag of zit je zonder energie. Je hebt de wens om hier mee aan de slag te gaan en je zoekt ondersteuning. Dan kan een coach je helpen.

Gedurende een coachtraject ben jij degene die bepaalt waar je aan werkt en bepaal je door je inzet en door je lerende houding dat je bij je doel komt. Je coach ondersteunt je daarbij, door vragen te stellen, terugkoppeling te geven, opdrachten te geven en door praktijksituaties te oefenen. Je gaat daarbij kleine stapjes nemen richting je doel, die je voldoende uitdaging geven, maar die tegelijkertijd binnen je bereik zijn. Niet stressen, maar stretchen dus, met je coach als begeleider en soms als vangnet.

 

Het kennismakingsgesprek

We maken telefonisch kennis. Het is het moment waarop je uitlegt op welk onderwerp je gecoacht wilt worden. Waar zit je mee, wat wil je graag verbeteren, welke wens heb je? Je vertelt wat over jezelf en de achtergrond van je vraag. Je hebt ook vragen voor mij: bijvoorbeeld, wat is mijn achtergrond, mijn doelgroep, de onderwerpen waarin ik mij heb gespecialiseerd en die mij aan het hart gaan, de manier van coachen. Stel ze gerust, het is van belang dat het duidelijk voor je is. Belangrijk is dat je gedurende dit gesprek een goed beeld hebt wat ik als coach voor je kan betekenen en, misschien wel het allerbelangrijkst, dat het vertrouwd voelt en er een klik is.

Het kennismakingsgesprek is kosteloos en verplicht je tot niets. Je neemt een paar dagen of weken de tijd om het op je in te laten werken en besluit daarna of je met je leervraag aan de slag wilt. In dat geval neem je contact op voor de intake.

 

 

De intake

Tijdens het intakegesprek gaan we je leervraag verder verkennen. We brengen de huidige situatie in kaart en doen dat op zes niveaus: je gedrag, wat je doet, zegt, of juist niet; de omgeving waar je in werkt en waarin je je beweegt, je gedachten, je gevoelens, je fysieke signalen en als laatste zingeving, waar je het allemaal voor doet. Daarna doen we hetzelfde voor de gewenste situatie: je visualiseert een toekomst waarin je jouw leervraag hebt opgelost. Dit doen we weer op de zes niveaus. Op deze manier hebben we duidelijk in beeld wat er overbrugt moet worden om bij de gewenste situatie te komen. Dit formuleren we als je leerdoelen.

Voorbeeld: steeds als je over je werk nadenkt krijg je een onrustig gevoel. Je visualiseert een toekomst waarin je prettig voelt over je werk. Als leerdoel ga je je gevoelens opschrijven en onderzoeken. Je leert in te zien welke onderliggende behoeften mogelijk in de knel zijn gekomen. Met deze wetenschap ga je aan oplossingen werken om deze behoeften te vervullen.

Voor de intake nemen we ruim de tijd, meestal zo’n anderhalf uur. Het helder krijgen van je leerdoelen is een belangrijke stap in het traject en brengt je vaak al in beweging. Als coach kan ik hier mijn vakmanschap laten zien door je naar de kern van je vraagstuk te brengen.

 

 

De offerte

Na de intake maak ik een voorstel voor een coachtraject. Je vindt daar de leervraag in terug met de specifieke leerdoelen. Verder staan er enkele praktische zaken in waaronder het aantal en de frequentie van de sessies, de locatie en de prijs van het traject. Als je akkoord gaat met het voorstel stuur je de offerte getekend weer terug en starten we in onderling overleg het coachtraject.

 

De vervolgsessies

Een traject duurt ongeveer drie maanden en heeft vijf tot acht sessies. Elke sessie duurt een uur en daarin concentreer je je op één leerdoel. Vaak heb je voorafgaand huiswerk opgekregen. Het maken hiervan kost je twee à drie uur in een periode van twee weken. We bespreken de uitkomsten van het huiswerk die dienen als input voor de rest van de sessie. Daarin gebruiken we werkvormen die onder andere komen uit het oplossingsgericht coachen, verbindend communiceren, Gestalt (hier-en-nu), voice dialogue en NLP. Aan het eind van de sessie formuleer je voor jezelf een actieplan op basis van wat je geleerd hebt. Hiermee ga je aan de slag in de daaropvolgende weken. 

Voorbeeld: als leerdoel wil je beter voor ogen hebben waar je voor staat. Als huiswerk heb je een lijstje gemaakt met je kernwaarden en deze besproken met mensen die je goed kennen. Tijdens de coach sessie gaan we hier verder op in en onderzoek je of je deze waarden ook terugziet in (bijvoorbeeld) je werk. Het kan zijn dat ik je uitdaag of je je waarden écht leeft. Kunnen anderen het ook zien? Dat kan een opdracht opleveren die je in de periode erna in de praktijk uit gaat proberen.

 

 

Wat kost een traject

Je betaalt als particulier €135 per sessie. Dit is inclusief BTW en locatiekosten. De intakesessie betaal je na afloop; op basis van het aantal sessies vind je in de offerte vervolgens het resterende bedrag.

 

 

Over mezelf

Ik heb ruim twintig jaar leiding gegeven aan professionals in de zakelijke dienstverlening. Mijn rol heb ik altijd op een coachende manier ingevuld en zodoende veel mensen geholpen in hun ontwikkeling. Dit gaf mij veel plezier in het werk en daarom wilde ik mij verder specialiseren.

In 2020 ben ik opgeleid tot Coach Practitioner bij Blankestijn en Partners. Deze Post-HBO opleiding is gecertificeerd door de LVSC en de NOBCO. Om mijn kennis en kunde op peil te houden assisteer ik één keer per maand bij deze opleiding en heb ik regelmatig intervisiesessies met collega-coaches.
Ik ben geaccrediteerd als Register Coach door de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching (LVSC) en houd mij aan de door de vereniging opgestelde gedragscode.

In mijn praktijk begeleid ik voornamelijk jonge professionals en leidinggevenden.  Het onderwerp waarin ik mij als coach gespecialiseerd heb is persoonlijk leiderschap. Door middel van reflectie en actie ondernemen op je gedrag krijg je grip op je leven. Dit zelfinzicht helpt je in het maken van keuzes, in je werk en in je leven. Het kan gaan om je loopbaan, om plannen die je hebt iets voor jezelf te beginnen, maar ook over persoonlijke levensvragen. Mijn ervaring leert dat je met deze zelfkennis beter en makkelijker richting kunt geven aan je leven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact

   

   
  Logo LVSC beroepsregister

  © 2022
  Hans Huizenga Coaching
  KvK 81214111

  Scroll naar top