Automatische piloot

Automatische Piloot - Hans Huizenga Coaching

Het overgrote deel van je keuzes maak je automatisch. Je hoeft er niet bij na te denken, het zijn ingesleten patronen en wordt soms ook wel instinct of intuïtie genoemd. In de psychologie wordt hier de term Systeem 1 voor gebruikt, geïntroduceerd door Daniel Kahneman. Ongeveer 98% van wat je doet wordt hierdoor gestuurd. Waarom? Omdat het makkelijk is en weinig energie kost.

Als je je leven laat bepalen door Systeem 1 dan leid je een richtingloos en passief leven. Je staat op de automatische piloot. Een vervelende bijkomstigheid is dat je het enorm druk kan krijgen. Op veel vragen die je gedurende de dag krijgt heb je namelijk de neiging om “ja” te zeggen. Nog even een overleg, kan je dat er nog even bij doen, kan je dit afmaken? Waarom niet. Zo stapelen de dingen op en raakt je agenda vol.

Gelukkig is er ook Systeem 2. Daar denk je mee. Je bent hiermee in staat om alternatieven tegen elkaar af te wegen. Dus in plaats van direct ja te zeggen kun je onderzoeken wat dat betekent. Wat kan je dan bijvoorbeeld níet meer doen. Je zegt dan niet meer “ja of nee”, maar je maakt de keus tussen twee of meer mogelijkheden. Een bewuste keuze, die vaak veel meer in lijn is met wat jíj belangrijk vindt.

Waarom doen we dit dan niet altijd? Simpel, omdat Systeem 2 langzaam is en veel inspanning kost. Je zult namelijk actief weg moeten sturen van je automatische piloot. Dat is op zich al een hele opgave. Daarna moet je je aandacht richten op je keuze, alternatieven bedenken en het nodige denkwerk verrichten. Het is niet voor niets dat ons energiezuinige lichaam maar 2% aan deze bewuste processen besteedt.

Als je je bezint op je loopbaan komen belangrijke keuzes die je in het verleden hebt gemaakt aan bod. Je gaat analyseren hoe deze tot stand zijn gekomen. Waren ze bewust of liet je je leiden door bijvoorbeeld gemakzucht, je omgeving of door een overtuiging.
Bij het uitstippelen van je toekomst wil je natuurlijk wegblijven bij je automatische piloot en keuzes maken die bij jou passen. Daarom besteden we hier ruimschoots aandacht aan in een coachingtraject dat gaat over loopbaan bezinning.

Ben je door het lezen geïnteresseerd in wat een coachtraject voor jou kan betekenen?
Neem contact met me op via het contactformulier.

Hans Huizenga Coaching

Coachen vindt voor een groot deel plaats in het hier en nu. Wat ben je nu aan het doen? Probeer je iets te vermijden? Waar denk je aan? Wat voel je?

Scroll naar top